• Kövess minket!

Események

24. BUDAPEST BOAT SHOW

24. BUDAPEST BOAT SHOW

A február 12. és 15. között rendezett Budapest Boat Show a maga 9500 négyzetméterével immár hagyományosan Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője.

A 24. alkalommal megrendezett kiállításon idén 65 kiállító mutatkozott be, több mint 80 hajóval.

 

Az idei Budapest Boat Show középpontjába a tengeri hajózás került, azon belül is a Volvo Ocean Race, a jelenleg is zajló földkerülő vitorlásverseny kapott kiemelt figyelmet. A Volvo Ocean Race programsziget érdekességei rengeteg látogatót vonzottak, csakúgy, mint a Grind Verseny, amelyen a 12 másodperces Göteborgban felállított rekordot Berecz Zsombor a riói Olimpiára már kvótát szerzett magyar vitorlázó a kiállításon 9 másodpercre javította.

 

A Budapest Boat Show-n jelentette be a kiállítás szakmai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség, a 47. Kékszalag Vitorlásverseny névadó szponzorát, mely 2015-ben az Árkád lett.

 

A két évvel ezelőttihez, de a tavalyi Boat Show-hoz képest is újra megszaporodott a kiállított hajók száma, és jelen volt szinte minden a hazai kedvtelési célú hajóiparban ismert cég.

 

Sok érdekesség hangzott el Boat Show Generali kikötőnek nevezett színpadán, amelyeket műsorát a Hungexpo megbízásából Nagy R. Attila szervezte és bonyolította le nagyon gördülékenyen. A műsorok fontos részét adták a Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett vagy szakmai támogatásával megvalósult színpadi beszélgetések is.

Csütörtökön előbb a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei számoltak be a hajós életünket érintő legfrissebb jogszabály-változásokról. Utánuk dr. Horváth László a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője volt a vendégünk, majd napokra elosztva több részletben Holczhauser András MVSz főtitkár és Brencsán Ábel versenysport menedzser adott tájékoztatást az oktatási fejlesztésekről, a Vitorlás sulik rendszeréről, az MVSz IT fejlesztésekről, az amatőr vitorlázók versenyzésre csábítását remélhetően jól szolgáló Yardstick Trophy illetve Balaton Regatta versenysorozatról.

Bemutattuk a Szövetség karitatív tevékenységét a partnerek, a Lári Fári Alapítvány, a Mellrákinfó, a Hospice Alapítvány és a jougyekert.hu fellépésével.

Érdekességek hangzottak el a májusi ORC Európa-bajnokságról, és ezzel kapcsolatban az MVSz Technikai Bizottság kibővítéséről és működéséről, amiről Csernussi Gábor a bizottság vezetője adott tájékoztatást.

Színes beszélgetések zajlottak a színpadon Berecz Zsomborral a riói Olimpiára már indulási jogot szerzett Finnessel, illetve a kvalifikáció elérésére hajtó versenyzőkkel, Tomai Balázzsal, Vadnai Benjaminnal, Virág Flórával, Bagyó Áronnal, Gyapjas Balázzsal és Zsomborral.

Ott voltak többen a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj esélyes hajóinak csapataiból, a Wild Joe Team (Fifty-Fifty), a Black Jack, az RSM-DTM Hungary katamaránok, illetve a Raffica és a Principessa Liberák versenyzői közül.

Nagy sikert aratott az America’s Cup világában is megfordult Weöres Szabolcs előadása a rigger feladatairól és különböző technikákról szóló, gyakorlati bemutatóval színesített előadása.

Litkey Farkas a vízi biztonságról tartott előadást, és a tavalyi Budapest Boat Show-n elhangzottakhoz hasonlóan idén is sok érdekességet mondott el Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata munkájáról és terveiről.

Találkoztak a színpadon a TBS Nagydíj, a szólóvitorlás Balatonkerülő verseny menői is, és a Libera osztály prominens alakjai meséltek az egytestű hajók csúcskategóriájának immár kétévtizedes magyarországi történetéről.

Az MVSz sok asztallal berendezett standján pedig csütörtöktől szombat estig állandó volt a jövés-menés, az ismerősök jóízű találkozása, a kikötői világ kicsit téliesített, kicsit kiállítási, de így is jóleső hangulata.

Jó volt együtt örülni annak, hogy rövidesen kezdődik a 2015-ös hazai vitorlás szezon!