• Kövess minket!

Események

MVSz sajtótájékozató Budapesten

Budapesten április 10-én a Gundel Étterem támogatása révén elegáns környezetben tartotta aktuális sajtótájékoztatóját a Magyar Vitorlás Szövetség.

Dr. Kollár Lajos elnök, Holczhauser András főtitkár és Brencsán Ábel versenysport menedzser értékelték a 2013-as évadot, és képet adtak a 2014-es évad kihívásairól.

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntő beszédében kiemelte a sportág mögött álló év kiemelkedő eredményeit, amelyek a magyar vitorlázás hazai történetének eddigi legsikeresebb szezonjává tették a 2013-as évet.

 • 5 világbajnoki arany
 • 4 Európa-bajnoki arany
 • 1 világbajnoki ezüst
 • 2 Európa-bajnoki ezüst
 • 1 világbajnoki bronz
 • 1 Európa-bajnoki bronz
 • és több világ- és Európa - bajnoki helyezés a legjobb tízben.

Berecz Zsombor az MVM SE versenyzője, - aki személyes jelenlétével is megtisztelte a rendezvényt – ezek közül is kiemelkedő eredményt produkálva az olimpiai Finn osztályban világbajnoki 7. helyet ért el.  1986 óta nem volt magyar versenyző olimpiai osztályban VB 1-10-ben!

Az elnök úr a kiemelkedő sikerek között utalt a Dragon VB 4. helyezésre is, hiszen korábban ebben az osztályban sem volt magyar hajó az élmezőnyben.

Nem feledkezetett meg a mozgáskorlátozott vitorlázók eredményeiről sem, méltatva az Európa-bajnok Pegan Zoltán és Mircsev Éva folyamatos nemzetközi sikereit. 2013-as év a Magyar Vitorlás Szövetség részére a verseny rendezés területén is roppant mozgalmasan telt.

 • Optimist Európa-bajnokság - Balatonföldvár  – rendező: Spartacus Vitorlás Egylet
 • Repülő Hollandi világbajnokság – Balatonföldvár – rendező: Spartacus Vitorlás Egylet
 • Laser Worlds – Balatonfüred – rendező: Balatonfüredi Yacht Club és az MVSz
 • Soling világbajnokság – Balatonalmádi – rendező: MVSz

A Magyar Vitorlás Szövetség a 2013-es év elnökváltását követően stratégia szövetségeket is kötött a sportág érdekében. Megállapodásokat írtak alá többek között a következő szakmai partnerekkel:

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 • Hungexpo
 • Balatoni Hajózási Zrt.
 • Vizimentők Országos Szakszolgálata
 • Magyar Szörf Szövetség

Kollár Lajos beszéde végén kiemelte , hogy a szponzorok egyre inkább felismerik, hogy milyen fontos célközönséget jelent a vitorlázás. Világszerte a polgárság sportja, és ahogy erősödik a polgárságunk, úgy erősödik a vitorlázás is. 

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára részletes, és kimerítő tájékoztatást adott a szövetség helyzetéről.  Utalt rá, hogy az MVSZ új elnöksége igen nehéz financiális helyzetet örökölve vett át az irányítást tavaly májusban. Ennek ellenére a szállítói tartozások rendezése jó úton halad.

Bemutatta a szövetség négy legfontosabb anyagi forrását:
Állami támogatások: (MOB, EMMI) Tekintettel a 2013 év kiemelkedő eredményei a MOB támogatás közel 45%-al nőtt, melyet a versenysport fejlesztésére kíván fordítani a szervezet.

Tagdíjak, versenyengedélyek: Az ebből befolyó összegek a teljes költségvetésnek a 20-25%-át teszik ki. A 2013-as Közgyűlésen elfogadott tagdíj csökkentések okán 2014-évben a tagdíj bevételek várhatóan kb. 10%-al csökkennek majd.

Szponzorációs bevételek: A sportág támogatói elsősorban versenyekhez, rendezvényekhez kötötten szponzorálják a Magyar Vitorlás Szövetséget, ezért fontosak az MVSZ versenyek rendezése és minőségbiztosítása. Az MVSZ versenyei hagyományosan Balatonfüredről indulnak és ide is térnek vissza. Legnagyobb esemény a Kékszalag, melyet kiemelt média figyelem övez és a legtöbb támogatót vonzza. A már megkötött- és ebben a hónapban megkötendő szerződések mértéke már most meghaladja a tavalyi év szponzorációs bevételeit. 

MVSZ Versenyek: Az idei versenynaptárban összesen 177 verseny kapott helyet.

MVSZ főbb hazai rendezvényei:
Tavaszi bajnokság - április 24-27
Évadnyitó - május 17 (kis hajóknak május 17-18)
Fehér Szalag - július 5.
Kékszalag - július 10-12.
2szalag - július 12. – társrendező: Katamarán SE
Kékpántlika - július 12.
Nagyhajós OB - augusztus 1-6.
ORC Nagyhajós OB - szeptember 11-15.
Félsziget kerülő, Széchenyi István Emlékverseny - szeptember 16.
Balatoni évadzáró - október 23-24.

Nemzetközi események a Balatonon 2014-ben:
Melges 24 Európa-bajnokság – május 2-9. Balatonfüred – rendező: MKB Bank VK
dinamikusan fejlődő 24 lábas osztály, 60 fölötti résztvevővel
18’ Skiff Európa Kupa – május 22-25. – rendező: Spartacus  VE, az egyik leglátványosabb háromszemélyes skiff osztály versenye
Csillaghajó Európa-bajnokság – június 6-13 Balatonföldvár – rendező: Spartacus VE, a népszerű ISAF osztály a Londoni Játékok óta nem olimpiai versenyszám
Laser Európa Kupa – szeptember 19-21 Balatonfüred – Balatonfüredi Yacht Club, a füredi verseny hagyományosan az olimpiai hajótípus EK sorozat része
Európai Finn Masters Bajnokság – szeptember 10-14. – rendező: Tihanyi Hajós Egylet az olimpiai osztályban a 40 éven felüliek Európa-bajnoksága
Közép-Európai Cadet Kupa – október 10-12. – rendező: Tihanyi Hajós Egylet, a kétszemélyes utánpótlás osztály kupasorozatának záró eseménye

Újdonságok a versenyrendszerben:

 • 15 futamból álló Grand Prix jellegű versenysorozat, amelyen 600 egység versenyez
  YS Flottabajnokság életre hívása
   
 • Diákolimpia
  második alkalommal kerül megrendezésre Zánkán.


Hírek a 46. Kékszalagról
Idén 80 éves a Kékszalag verseny. Az első tókerülő versenyt a Hungária Yacht Club szervezésében 1934-ben rendezték. A Kékszalag Európa legrégebbi, leghosszabb és legtöbb indulót felsorakoztató versenye. A verseny Balatonfüredről rajtolva Kenese, Siófok és Keszthely érintésével érkezik vissza a vitorlázás magyar fellegvárába Balatonfüredre.

A verseny sajtótájékoztatóját június 30.-án Balatonfüreden a Vitorlás étteremben tartjuk.
Az idei rendezvény érdekessége, hogy – az eredeti kiírásnak megfelelően- a kategóriákat tekintve a verseny teljesen nyitottá válik a 25m2 nagyobb vitorlafelülettel rendelkező hajók számára. A versenyen együtt rajtolnak a többtestű és egytestű hajók, de kategóriákat tekintve külön is értékelésre kerülnek.  Az úgynevezett nyílt kategóriában állnak rajthoz a többtestű hajók, valamint a kiülő kerettel és trapézzal rendelkező gyors egytestűek. Ebben a kategóriában áll rajthoz Litkey Farkas 11-szeres Kékszalag győztes a tavalyi évben Soling osztályban világbajnokságot nyert versenyző, aki egyben az MVSZ elnökségének tagja, és Józsa Márton, aki hazai fejlesztésű kétárbocos katamaránjával a Fifty-Fifty-vel 2012-ben döntötte meg a Nemere II 1955-ben felállított időrekordját.

Kékszalag légvonalban 155km-es táv rekordja 10 óra 34 perc 15 másodperc.
Tekintettel a nagyobb sebességű katamaránok megjelenésére az MVSz nagyon fontosnak tartja a biztonság kérdéskörét.  A Kékszalag teljes biztosítását a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja majd.

Újdonságok a Kékszalagon:
A 80 éves jubileumon Kékszalag első győzteséről elnevezett „Ugron Gábor Nagydíj”, melyet a leggyorsabban beérkező egytestű hajó érdemelhet ki.

Idén is megrendezésre kerül a tókerülő kísérő rendezvényeként a Kékszalag Fesztivál ,mely a szórakoztató parti rendezvények mellett betekintést enged a sportágunk rejtelmeibe az idén július 5-én indul Balatonfüreden a Fehér Szalag versennyel. A fesztivál a vitorlázás mellett különböző művészeti és kulináris élvezetekkel is csalogatja a turistákat. A parti rendezvényeinket idén is a VinCE Balaton támogatja.

Bemutatkozik a „Kékszalag bora”, ami a Fáncsi pincészet aranyérmes balatonfüredi Semillion bora. Különlegessége, hogy a  Magyar Posta napi bélyegével és a győztes aláírásával lesz díszítve.

A Fehér Szalag - Classic Round futama a klasszikus hajók ünnepe. Tekintettel arra, hogy Kékszalag az innováció jegyében az eredeti kiírásnak megfelelően nyílttá vált ezeknek a csodálatos hajóknak az összetett elsőségre nagyon kicsi esélyük maradt. A versenyt rendező MVSz ezt figyelembe véve külön díjakkal támogatja a klasszikus osztályokat valamint, meginvitálja az érdeklődőket az addigra megnyíló Vitorlázeum vitorlás múzeumba, mely a legrégebbi magyar vitorlás klubház, a jelenlegi balatonfüredi Vitorlás étterem első szintjén kerül kialakításra.

Kiemelt média figyelem 2014-ben a sportág egészére
Az MVSZ Nagyhajós versenyeinek közvetítését a V.I Polysystem Kft. és a DIGI Sport csatorna támogatja. A Kékszalagot - a tavalyi nagy sikerre való tekintettel – a DIGI Sport élőben közvetíti. A közvetítés a füredi mólónál óriáskivetítőn és webes felületeken is látható lesz. A Polysystem online közvetíti az öt legfontosabb MVSz verseny eseményeit, és az ezekről szóló összefoglalókat is sugározza a DIGI Sport csatorna.

A versenyek közvetítését segíti a Snewisport nyomkövető rendszere mely 50 hajóban kerül elhelyezésre és folyamatos GPS-es adatszolgáltatást nyújt az érdeklődők számára.

A tervek szerint a Kékszalag kivételével 34 versenyről a Sailinglive Kft. a www.sailinglive.eu oldalon élőben számol be.

Az MVSZ gondozásában 2013 januártól szeptemberig kiadott került Vitorlázás újság kiadása egyenlőre szünetel.

Támogatók, akik nélkül a sportág sikerei nem jöhetnek létre:
Audi
Hungexpo
Ilcsi Szépítő Füvek
Magyar Telekom
Microsoft
Nautica Watches
T-Systems
Apple
Vabeko
V.I. Polysystem Kft.
Strabag

Stratégia irányok:
A májusi közgyűlésen kerül bemutatásra az MVSZ készülő új stratégiai anyaga, mely középtávon meghatározza és objektíven mérhető szempontrendszert felállítva fogalmazza meg a szövetség céljait. 

 • élsport és utánpótlás
 • szabadidős és tömegsport
 • MVSZ tagságának növelése
 • MVSz társadalmi szerepvállalása
 • 2014 évben az MVSZ szorosabbá kívánja tenni a Nemzetközi Vitorlás Szövetséggel történő együttműködést.
 • Túra- és szabadidős vitorlázók felé történő nyitást az elnökség nagyon fontosnak tartja. Határozat született a Vitorlás turisztikai bizottság létrehozásáról.


Brencsán Ábel a Magyar Vitorlás Szövetség versenyport menedzsere a közelmúltan pályázat útján került kiválasztásra. Rövid bemutatkozása után ismertette fejlesztési elképzeléseit, a versenysport jelenlegi helyzetét és lehetőségeit.

Sportágfejlesztési elképzelései főbb pontokban:

 • a tagszervezeti egységek erősítése
 • a csoportos munka és a Versenysport Bizottság szerepének növelése
 • a hazai versenysport mezőnyének növelése
 • a szabadidősport lehetőségeinek felmérése és fejlesztése
 • az iskolai és diáksport lehetőségek fejlesztése
 • az edzőképzés, oktatás fejlesztése
 • az együttműködési lehetőségek kiaknázása a Nemzetközi Vitorlás Szövetséggel
 • az MVSZ tagnyilvántartás digitális rendszerének kiépytése
 • a ranglista és minősítés számításának korszerűsítése
 • a versenyrendezések racionális fejlesztése
 • a pályázati lehetőségek kihasználása
 •  

Az utánpótlás helyzete
Az utánpótlás nevelés terén jól működő rendszer és műhelyek dolgoznak, amelyet a Versenysport Bizottság koordinál eredményesen. Több kategóriában, Laser, Laser Radial Női, Finn, 470–es osztályokban magasabb versenyzői létszám vállalta a kiírt edzésprogramot, amelynek lényeges része volt a téli hónapokban az alapozó vízi edzések megkezdése, illetve folytatása. Ennek köszönhetően határozott előrelépés volt tapasztalható válogatott versenyzők felkészültségében.

Több utánpótlás korú sportoló is kiváló eredményeket ért el az elmúlt években.

Vadnai Benjamin 19 éves. Eddig 2 világbajnoki címet, 1 Európa-bajnoki győzelmet, 1 Európa-bajnoki ezüstöt, 8 magyar bajnoki címet és 2 Európa Kupa sorozat győzelmet tudhat a magáénak utánpótlás osztályokban.

Vadnai Jonatán 16 éves. 2  világbajnoki címet, 1 világbajnoki ezüstöt, 1 világbajnoki bronzot, 2 Európa-bajnoki elsőséget, 1 Európa-bajnoki ezüstöt, 5 magyar bajnoki címet és 2 Európa-kupa sorozat győzelmet szerzett.

Érdi Mária 16 évesen egy világbajnoki címet, 1 világbajnoki 5. helyet, Európa-bajnoki 2. és 5. helyeket, valamint magyar bajnoki címet mondhat magáénak, pedig csak két éve versenyzik aktívan.

Érdi Mária és Vadnai Jonatán Byte CII hajóosztályban világbajnoki első helyezéseikkel kvalifikálták magukat a Nancsingi Ifjúsági Olimpiára.

Szakemberek továbbképzése
A Versenysport Bizottsággal együttműködve megkezdődött egy háromszintű edző továbbképzési rendszer kiépítése. Idén májusban várható az első szint megvalósítása.
1. szint: a kezdő táborok és vitorlásiskolák oktatói részére egy elméleti és gyakorlati továbbképzés
2 – 3. szint: Kezdetben összevontan a kétszintű, hazai utánpótlás, valamint a nemzetközi felkészültségű edzők továbbképzése érdekében, a program beindítását az idén őszre tervezik.

MVSZ - ISAF együttműködési lehetőségek
Hosszú távú együttműködési terv keretében szakmai és anyagi támogatásuk mellett, az ISAF tematika szerint indulhat el hazánkban az edzők szakmai képzése, továbbképzése. A programban résztvevő edzők megfelelő szintű ISAF minősítést kaphatnak, amit a 128 ISAF tagországában elfogadnak. A program kiemelten foglalkozik az élsport mellet, a szabadidős és hobby vitorlázás fejlesztésével, ami jelenleg az MVSz egyik kiemelt célja.

Sportolók, vendégek a sajtótájékoztatón
A sajtótájékoztatón Józsa Márton távollétében Gémesi Jóka vitorlázó és kommunikációs felelős képviselte a Wild Joe Sailing Teamet, és beszélt a hatvanlábas Wild Joe offshore tengeri versenyhajó és csapata 2014-es terveiről, a technikai fejlesztésekről. Szólt a rekordtartó Fifty-fifty katamaránjuk átalakításairól, és a Kékszalagos reményeikről, érdekességekről.

Berecz Zsombor és Tomai Balázs versenyzők képviselték az olimpiai osztályokban riói kvalifikációra készülő legjobbjainkat, akikkel a Magyar Vitorlás Szövetség – idén először – sportolói szerződéseket kötve jelentős anyagi támogatásban részesít felkészülési és versenyprogramjuk teljesítéséhez. Beszéltek a felkészülési munkájukról és esélyeikről, különös figyelemmel a szeptemberen Spanyolországban sorra kerülő világbajnokságról, ahol az olimpiai részvételi helyek fele gazdára talál.