• Kövess minket!

Események

Tisza-tó Expo 2014

Tisza-tó Expo 2014

Első alkalommal került megrendezésre a Tisza-tó partján, Abádszalókon május 2- 4. között a Tisza-tó Expo rendezvénysorozat, amely boat show, horgász és utazás kiállítás volt egyszerre!

A Tisza-tó, Európa szinte egyetlen olyan összefüggő, nagy kiterjedésű vízfelülete, ahol egyszerre lehetséges a vitorlázás, motoros hajózás, és egyéb motoros vízi sporteszközök használata, ezenkívül páratlan adottságú horgászvíz és természeti értékekben gazdag terület. 

A háromnapos rendezvény során a hajózással, vízisportokkal, horgászattal és a régiós turisztikai attrakciók és szolgáltatások széleskörű bemutatásával foglalkozó tematikus kiállítás mellett kulturális és szórakoztató programok, Tiszai Halételek Fesztiválja, vitorlásverseny, mentési bemutatók, valamint ingyenes sport és sétahajózási lehetőségek várták a látogatókat.

A kiállítás megnyitóján Holczhauser András főtitkár és Brencsán Ábel versenysport menedzser képviselte a Magyar Vitorlás Szövetséget. Az MVSZ fontosnak tartja a kistavak, a Balatonon kívüli vízterületek támogatását. Idén erre a célra 2 millió forintot szán a költségvetése.

A legkisebb segítség is számíthat, annál is inkább, mert az elmúlt tíz évben hanyatlott a vitorlás élet a Tisza-tavon. Pedig a tó vízfelülete kiválóan alakalmas az utánpótlás-nevelésre, és igazi jolleparadicsom. Olyan nagyvárosok vannak a közelében, Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen lakosainak vonzó turisztikai célpont lehet a duzzasztott tó. Ezért bíznak abban a tisza-tavi vitorlás sport felvirágoztatásáért dolgozó lelkes amatőr hajósok, hogy képesek lesznek elindítani a fejlődést.

Jó eszköz ehhez többek között a hajókiállítás is. Hiszen az odalátogatókat talán megfogja a családiás, vízhez csábító hangulat. Az abádszalóki yacht klub jól kiépített kikötői infrastruktúrájával, kikötőhelyeivel és júniusban nyíló éttermével vonzó környezet a kikapcsolódásra.

A kiállítást halászlé főző versennyel és érdekes színpadi beszélgetésekkel tették még vonzóbbá a rendezők.