• Kövess minket!

Interjúk

Év végi elnöki értékelés és köszöntő

Év végi elnöki értékelés és köszöntő

Dr. Kollár Lajos év végi gondolatai és jókívánságai.

Kedves barátaim!

Ismét eltelt egy év, amely nagyszerű sikereket hozott a magyar vitorlás sportban. Két és fél éve töltöm be a Magyar Vitorlás Szövetség elnöki tisztségét, de álmodni sem mertem volna, hogy ennyi örömben lesz részem. Köszönöm ezt minden magyar vitorlázónak, a versenyzőknek, edzőknek, a szakosztályok vezetőinek, munkatársaimnak, és nem utolsó sorban sportágunk támogatóinak, a szponzoroknak, szülőknek, jó barátoknak!

Kitartóan gyarapodnak nemzetközi sikereink, de emellett talán még fontosabb, hogy nagyon sok minden megmozdult itthon a hazai vizeken is. Sokrétű változtatásokba kezdtünk, és nagy örömömre szolgál, hogy ehhez a vitorlázók nagy többsége partnernek bizonyult. Sok területen szinte csak egy apró lökés kellett, hogy a változások elkezdődjenek, és az adott területeken egy pillanat alatt nyilvánvalóvá lett a tenni vágyásotok, a segítőkészségetek. Elsősorban ennek köszönhető a sok üdítő élmény, az, hogy mi, az MVSz vezetői sok örömet lelhetünk a munkánkban.

Szerencsére most már nyilvánvaló, hogy a vitorlás sport képes megmozdítani a támogatókat is, legyen szó akár a központi sportvezetésről, akár a gazdasági és érzelmi alapon döntő cégekről vagy egyénekről. Nekik köszönhetően sikerült soha nem látott mértékben támogatnunk élversenyzőinket, konszolidálnunk a sportág anyagi helyzetét. Sőt! Egyre több új programba, fejlesztésbe foghatunk. A nemzetközi sikerek a lelkünket melegítik és segítenek új és újabb szponzorokat találni, a belső változtatások, fejlesztések pedig mindannyiunk vitorlás hétköznapjait érintik, remélem a nagy többség számára pozitív módon.

A nemzetközi vizeken az olimpiai osztályokban legjobbjaink, Berecz Zsombor, Érdi Mári, Tomai Balázs és a Vadnai-testvérek továbbra is elképesztenek minket gyönyörű eredményeikkel, ahogy a nem-olimpiai hajóosztályokban ugyanezt teszi Majthényi Szabolcs és Domokos András, vagy Litkey Farkas csapata. A világ- és Európa-bajnoki sikerek önmagukért beszélnek.

A mozgáskorlátozott vitorlázók között Pegan Zoltán és Mircsev Éva szép csendben újra a legjobbnak bizonyultak Európában.

Az utánpótlás korosztályokban Érdi Mári, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán éremesője mellett születtek kellemesen meglepő eredmények is. Hiszen ki számított volna a Gyapjas-testvérek 470 junior világbajnokságon bemutatott remeklésére a most már talán újra felívelő szakaszba lépő hajósztály elmúlt években végbement hazai hanyatlása után.

Külön öröm az a színvonalas munka, amely az utánpótlás-nevelő műhelyekben, különösen a legkisebbek között Optimistben zajlik. Új tehetségeket, új neveket ismertünk meg, akik között jó eséllyel akadnak olyanok, akik a lassan felnőtt korba lépő legjobbjaink nyomán haladva majd újabb sikereket hoznak. Biztosíték lehet erre az az összefogás, amely legjobb utánpótlás-nevelő egyesületeink között mind markánsabban kibontakozik.

Azt se felejtsük el, hogy a tavalyi Optimist lány Európa-bajnoki cím után idén magyar gyártású hajó, Hodács Optimist segítette a fiú világbajnokot is. De a magyar hajóépítés sok más nagyszerű újdonsággal is felhívta magára figyelmet.

Nagyszerűen alakul, az elmúlt években, évtizedekben megszokottakhoz képest pedig különösen sokat fejlődött a kapcsolatunk a hazai és a nemzetközi sportvezetéssel. A Magyar Olimpiai Bizottság egyre több figyelmet fordít vitorlás sportunkra. A magyar vitorlázók kiemelkedően szerepeltek az olimpiai kvótszerzésben, különösen a magyar sport egészének eddigi eredményességét tekintve. Miközben több hagyományosan eredményes sportágunkban még javában küszködnek az olimpiai részvételi jog megszerzéséért, a magyar vitorlás sport már három versenyzővel képviseli színeinket Rióban. Berecz Zsombor mellett idén olimpiai kvótát szerzett a magyar laseresek számára Tomai Balázs, és sporttörténelmi sikert ért el a szörfös Gádorfalvi Áron is, aki immár hatodszor lesz olimpikon!

Nagy örömömre testközelből figyelhetem majd szereplésüket. „Ifjú diákként” orvosi tudásomat sportorvosi képzettséggel gyarapítottam, így sportvezetőként és orvosként egyaránt segíthetem majd Rióban a magyar sportolók minél jobb szereplését.

Az egyre jobb színvonalú utánpótlás-nevelésünkről már ejtettem szót, de ehhez csatlakozik az edzőképzés fejlesztésében egyre erősödő együttműködésünk az ISAF-fel, a Nemzetközi Vitorlás Szövetséggel. Idén egy nagyon sikeres nemzetközi clinicet is szzerveztünk velük Balatonfüreden, és támogatták Érdi Mári világbajnoksági részvételét is.

Az utánpótlás-nevelés bázisának szélesítését kitűnően szolgálja az MVSz Vitorlás Sulik program és a júniusi „Go Boating” napok.

Sokat lépett előre sportdiplomáciánk és gyarapszik a nemzetközi ISAF minősítésű versenybíráink és versenyrendezőink száma is. A sportdiplomáciában egyesületeink nagyon sokat tesznek a magyar vitorlázás megbecsülésének növeléséért. Így a következő években is garantált, hogy komoly nemzetközi versenyekre, kontinensviadalokra kerül sor a Balatonon olimpiai, nem-olimpiai és utánpótlás-osztalyokban egyaránt.

A nagyhajós versenyzésben is új évet írtunk 2015-ben. Úgy tűnik, hogy az idén életbe lépett új MVSz nagyhajós osztálypolitika jól szolgálja a különféle hajóosztályok önnálló cselekvési kedvének élénkítését. Egyértelműen ennek köszönhető többek között az is, hogy újra sikerült jó központi nagyhajós bajnokságot rendezni, és a ranglistaversenyeken is szervezettebben vesznek részt az osztályok, így a fontos versenyeken nőtt a résztvevők létszáma.

Ugyanakkor az amatőr, az MVSz versenyrendszeren kívüli regatták rendezési színvonala is emelekedett azáltal, hogy idén szorosabbra fontuk kapcsolatainkat az ilyen népszerű vitorlás eseményeket rendező szervezetekkel.

A szövetségi IT rendszer fejlesztésének hatásai pedig mindannyiunkat, kis- és nagyhajósokat egyformán érintettek. Nagyban megkönnyíti az életet, a részvételt és a versenyrendezést is a Vihar online nevezési rendszer sikere.

Remélem 2016-ban is sikerül tovább haladnunk és javítanunk a körülményeinken minden területen. Jövőre, ha minden rendben megy, végre saját balatoni otthona lesz a Szövetségnek. A tó idegenforgalmának fejlesztésére várhatóan nagy összegeket fordít a kormány, és ez várhatóan pozitív hatással lesz a vitorlás sportra is. Feladatunk lesz bőven, de a most záruló év sikerei bizakodással töltenek el a jövővel kapcsolatban.

Minden vitorlázónak és a sportunkat szerető barátunknak áldott karácsonyi ünepeket, békés év végi pihenést és feltöltődést, illetve sikerekben gazdag boldog új évet kívánok a magam és minden munkatársam nevében!

Dr. Kollár Lajos
MVSz elnök