• Kövess minket!

Versenyek

Verőfényes napsütésben búcsúztunk a Balatontól

Verőfényes napsütésben búcsúztunk a Balatontól

November 7-én 84 vitorlás és 15 modellvitorlás búcsúztatta a 2015-ös vitorlás szezont Balatonkenesén a BFYC-ben. 99 hajó vett részt a IX. El Yacht – Areus Dér Kupán, melyet a megszokott módon a Compass magazin szervezett.

Divatos kifejezéssel szólva beégett a vitorlás versenynaptárba a Balaton szezonzáró versenye, a Dér Kupa. Igazán last minute regatta lett az évek hosszú sora alatt fejlődő évadzáró verseny. Kilenc éve, minden novemberben ránk mosolyog a szerencse és csodálatos időben olykor 12-16 fokos hőmérséklet mellett vágnak neki a vitorlások az utolsó nagy kalandnak. Sokszor még a szél is megérkezik időben és akkor mondjuk, hogy álomverseny zárta a szezont. Sajnos idén csak a napsütés és a meleg érkezett időben, a szél nem. A szezonbúcsúztatáshoz ugyan elég volt, de egy jó versenyhez kevés.

Az első pályajel elérése is óriási kihívás lett a folyamatosan csökkenő, egyébként is gyenge szélben. Kényszerű döntéssel az aligai bója lett a befutó, de sokan ide se értek el szintidőn belül. Talán erre a versenyre fokozottabban igaz az a mondás, hogy nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Részt venni azon az eseményen, melyen néhány hónapra búcsút mondunk szeretett tavunknak, a Balatonnak.

Voltak persze akik a versenyt is komolyan vették, ők a dobogón dicsőültek meg miután kivárták az óvástárgyalások lebonyolítását. A leggyorsabb gyengeszeles hajó egy 8mOD, a Nekem 8 lett. A yardstick I/1-et a Puro Contento egy J-105-ös nyerte, míg a I/2 csoportot a Nagymágus nevű Európa 30-as. A yardstick II-t Róznerék nyerték a Vica nevű 25-ös jolléval. Az Elan 310-esek csatáját a Bartha Ferenc kormányozta Vela nyerte. A Folkeboat-oknál a sok éves tapasztalat meghozta a gyümölcsét, Kövendi Dénes és a Slim Jim nyert. A Nautic osztályban a Gyöngy nyert, míg a NAU 370 Sopi győzelmét hozta, aki a Revolutiont kormányozta. A modellvitorlás versenyt Székely Antal nyerte, maga mögé utasítva ifj. Csóka Lászlót az RC vitorlázás hazai nagyágyúját.

Eredmények
Modellvitorlás eredmények
Képek