• Kövess minket!

Modellvitorlázás

2020.10.23-25. Modellvitorlás regatta hétvége Orfűn

2020.10.23-25. Modellvitorlás regatta hétvége Orfűn

A mezőnynek a gyenge, állandóan forgolódó széllel, szélcsatornákkal és szélcsend foltokkal kellett megküzdeniük.

 

Minden egy őszi ködös reggellel indult.
 
2020.10.23-25. Modellvitorlás regatta hétvége Orfűn, a Pécsi tavon. Pénteken - MM hajóosztály, XI. Baranya Kupa.
Az időben rajtolni készülő versenyzőket meglepte, amit láttak, teljes szélcsend a tavon. 11 óra körül kezdett el lengedezni a szél, ill. fokozatosan erősödött, de így is még gyengének mondható volt. A 13 fős mezőnynek a gyenge, állandóan forgolódó széllel, szélcsatornákkal és szélcsend foltokkal kellett megküzdeniük. A 14-ik futam végére megérkezett az egész nap várt eső, ami kegyes volt hozzánk, mert a tervezett utolsó futam utánra érkezett és ezzel együtt beállt a szélcsend is.
 
Szombaton az IOM hajóosztály kapitányai álltak volna az irányitó térre, de sajnos tudomásul kellet venni, hogy ez a nap is úgy kezdődik, mint az előző. 11 óra helyett majdnem 1 óra csúszással kezdődtek a futamok, amelyek a létszámot figyelembe- véve két csoportos lett. A szél erőssége sem változott az elmúlt naphoz képest és megmaradt a forgolódó és szélcsatornás állapot.
A 18 versenyző 7-7 futamot teljesített az A-B csoportokban. 
Ezen a napon egy kicsit már ősziesre fordult az idő, hűvösebb nedvesebb lett így a résztvevők szívesen fogadták Forrai Csaba és párja esti vacsorára való meghívást baráti beszélgetéssel egybekötve. Moncsi által készített kakas pöri nokedlivel és a versenyhelyszínen szedett erdei csiperkegombából készült gombapöri szerintem mély nyomokat hagyott a meghívottakban. Süteményekből sem volt hiány, Cilike, Gyuri, Rita sütii is csak fokozták az est jó hangulatot. Jól sikerült est állt a vendégek mögött. De másnap........ Mintha kivasalták volna a Pécsi Tavat. A tavat körülvevő dombokat köd - pára borította. Kérdésessé vált a verseny folytatása. 11 óra után egy gyenge befújás érkezett felcsillantva a reményeket. A főbíró indított egy B csoportos futamot, amit nagy nehezen tudtak teljesíteni a kapitányok, de a végére újból leállt a szél - újból vasalva. Vártunk. 13 órakor a főbíró Ribacz Péter az időjárási viszonyokra való tekintettel, véget vetett a vasárnapi "küzdelemnek." 
 
A hétvégi modellvitorlás regatta dobogósai: 
 
MM hajóosztály - XI. Baranya kupa 

I. Ifj. Csóka László - PÉMK - Pécs
II. Forrai Csaba - DEMK - Százhalombatta
III. Székely Antal - OVE - Orfű
 
IOM hajóosztály - 2020. évi Országos Bajnokság
I. Garay György - DEMK - Százhalombatta
II. Ifj. Csóka László - PÉMK - Pécs
III. Forrai Csaba - DEMK - Százhalombatta
 
Sajnos ezen a rendezvényen is utolért minket az, amivel már ebben az évben sok esetben találkoztunk, ezen alkalommal is volt egy szélcsendes nap. Végül is jók ezek a napok is, ha csak arra gondolunk, hogy a versenyzők jókat beszélgetnek mindenféléről. De azért sajnáljuk az ilyenkor kiesett napokat.
Köszönet a rendező szerveknek ill., hogy biztosítottak lehetőséget ebben a Covid-os helyzetben is a versenyzésre
 
UI.: Minkét hajóosztály versenye egy kicsit hangos volt - szerintem.
 
Kunvári Sándor